Причини и факти около Първата Световна война

Първата световна война трае 4 години. Тя започва през 1914 г, а военният конфликт продължава до 1918 г. Включените в нея Велики сили са тези на Антантата, към които се отнасят Русия, Франция, Сърбия, Великобритания и други страни и Централните сили, към които се отнасят Германия, Османска империя, Австро-Унгария и България. В нея участват над 70 млн. войници, а от тях 60 млн. са европейци. Това е най-тежката война позната до тогава за човешката история и милиони хора намират смъртта по време на сраженията и окупациите. Не случайно и до днес Първата световна война е оприличавана като най-смъртоносното сражение в миналото. От нея е провокирано и избухването на Втората световна война, известна и като Световната война. За повод на избухването й се смята Сараевският атентат извършен на 28 юни 1914 година, когато австро-унгарския престолонаследник Франц Фердинанд е убит от сръбски пратеници. Зад причините предизвикали конфликта са редица други, едни, от които са недоразуменията между Великите сили. Войната бързо набира скорост и завладява не само Европа, но и света.

В основните заложени причини и в историческите източници съществуват и сведения, че Сърбия отказва мирните предложения и в резултат бива нападната от империята на Австро-Унгария. Убийството на престолонаследника на Австро-Унгария е само 1-н повод, зад който империята, застава плътно зад Германия, а по този начин се опитва да задоволи и интересите си от политическа гледна точка на Балканите. Сърбия получава стабилна подкрепа от Антантата, а заедно те се противопоставят на разрастващата се сила на Централните сили.

Старта на военните действия е поставен с настъпления към Белгия, Франция и Люксембург, настъпление на австро-унгарците към Сърбия и нападение от страна на Русия към Прусия. Нови фронтове се появяват с влизането на Османската империя през 1914 година, Италия, България и Румъния в 1916 година. Година по-късно през 1917, Румъния и Русия излизат от войната. През 1918 г. е спрян опит за покушение от страна на Западния фронт и Германия, след влизането на могъщата сила Съединените щати. Идват месец на капитулация и затишие от Централните сили, а за край на войната е известна датата 11 ноември 1918 г. Тогава е подписано примирие с Германия.